Ord och tankar

                                       Planering

Sitter nu och planerar sensommaren och hösten lite smått.

Yogadag den 11 augusti  och en yogahelg den 14-15 september är vad som kommer härnäst.

Passa på att komma till Rullan för att finna kraft och återhämtning i denna lugna och stilla miljö

                                     Yogadagen i maj

Sitter nu och smälter intrycken från helgens yogadag.

Som vanligt en härlig samling av kvinnor, ja oftast är det kvinnorna som söker sig hit. Skulle önska att männen vågar komma hit också. Det blev ändring av planen att vara ute. Vädret var lite sådär så vi tillbringade den mesta tiden inomhus. En lite kortare promenad blev det dock, under tystnad och medveten närvaro.

Jag bjöd på morotssoppa och rabarberpaj.


Puss i Påsk



Jag önskar er alla en riktigt Glad Påsk!

Passa på att vara ute och lyssna på fågelkvittret, känna solens strålar mot din hud och andas djupa långa andetag och fyll dig med ny kraft. Andas ut det spända och det förgångna.


Mjukna i ansiktet, släpp taget.

Lyssna på dina andetag. Hur känns de? Var befinner de sig?

Andas in genom näsan och andas ut långsamt genom munnen med ett litet motstånd som när du blåser upp en ballong.

Upprepa

Njut och lev i nuet

Puss i Påsk!




Nu har terminskurserna avslutats på Rullan så nu är det bara yogadagar framöver eftersom vår uthyrningssäsong börjar nu. I onsdags hade jag ett gäng arbetskamrater från  LSS hos mig som avslutade sin måldag med ett besök på Rullan. 1 timme med mjuka rörelser, andningsövningar och avslappning. Nästa onsdag kommer nästa arbetsgrupp. Så givande och viktigt att ni tagit er tid till pausen och lugnet i er annars så stressade vardag.


                          Yogadagar i april och maj

På långfredagen är det dags igen för en yogadag. Lugn och stillsam yoga, yinyoga med mindfulness. Vi äter en gemensam vegetarisk lunch och går en stilla vandring ute med alla våra sinnen öppna. En dag att lugna ner och återhämta sig från vardagens göranden och måsten.

Nästa tillfälle efter påsk är den 5 maj. Då är vi mestadels ute i naturen på vandring. Ute äter vi vår lunch. Hemma igen så yogar vi och varvar ner innan hemfärd.

                                         Våren

Nu har ljuset återvänt och mycket händer  både i naturen som hos oss själva. Tänk vilken växtkraft! Enligt österländsk filosofi går vi in i elementet Trä. En tid av växande och expanderande, kreativitet och skapande.

I yinyogan fokuserar vi på lever och gallblåsans meridianer.

Obalans i dessa kan ge symtom som ilska, irritation, frustration, huvudvärk mm. Balans i träelementet gör oss känslomässigt lugna, empatiska, målmedvetna, uthålliga och duktiga på att planera.


   

Paus

🌿Sänk axlarna
🌿Ta tre djupa andetag
🌿Släpp allt du gör för en minut
🌿planera in små pauser varje dag



 Påminn mig idag om att en stund i stillhet ger klarare tankar och sänkta axlar. Hjälp mig att prioritera klokt och att göra det som säkerställer en dag utan stress. Låt mig älska och hylla denna dag med en lugn men effektiv skärpa" Ur Ord för dagen av Sofia Sivertsdotter


Kärlek och mod 

Sista söndagen i mars var det dags för en yogadag med tema kärlek och mod. Ännu ett tillfälle att möta nya fina människor på mattan. Denna gång var temat Yinyoga med fokus på hjärtat. Mindfulness genomsyrade dagen både i yinyogan som i de gående meditationerna, på mattan och i naturen. Vi åt spenatsoppa med goda tillbehör och en chokladmousse till dessert. Recepten finns längre ner på sidan. Deltagarna delade med sig tips på bra böcker b la om förlåtelse:

Desmond Tutu: Förlåtelse

 Ross Harris: Verklighets-glappet 

Daniel Ek mfl: Tid att leva


                                       Vidareutbildning



Jag har varit i Stockholm under helgen och gått en fortsättningskurs i yinyoga, mindfulness och ACT. Som alltid så givande. Skönt att få mer kunskap men också en bekräftelse på att jag är inne på rätt spår, att det här vill jag fortsätta att vidare förmedla

Magdalena och Mats är så inspirerande och utvugna i sina ledarstilar och nu bara längtar jag till nästa tillfälle som är i september, yinyoga och kinesisk medicin.

Åh Stockholm är så vackert, här är bilden tagen på bron till Långholmen.

                                                        Vinteryin

Det blev en mysig eftermiddag i stallet. Vi gjorde ett yinyoga-pass riktat till ljumske och mage. Ett för många passande pass när vi känner oss mättade både fysiskt, psykiskt och mentalt. Vi avslutade passet med en sittande meditation ledd av Else Marie och liggande vila. Efter det var det gott med värmande dryck och dadelbollar. Recepten finns längre ner på sidan. Jag åkte hem med ett stort lugn inombords och jag hoppas att mina yogavänner kände likadant. 

                                              Hösten


 Vår tid för eftertanke och reflektion. Återhämtning och lugn. Nu passar jag på att inspireras av  böcker och kurser. Jag har själv fördjupat min kunskap inom yinyoga, Vila dig i form med Magdalena Mecweld. Hon har också en mycket pedagogisk bok och app med samma namn som varmt rekommenderas.





Andas, livet händer mellan två andetag av Ulrika Norberg 

"Våra andetag är vår kompass till oss själva Med hjälp av medvetna andetag kan vi uppnå högre hälsa och välmående"

Ulrika visa på olika andningsövningar så kallade pranayama hur vi kan sänka stressnivåerna, öka vår syreupptagningsförmåga och mycket annat.

Hon tar också upp sambanden mellan denna tusenåriga teknik med dagens vetenskap.

                          Meditationens hemligheter av Davidji

"Under tusentals år har människorna försökt nå fram till stillheten och tystnaden som finns i deras inre för att hitta sitt djupaste själv.."

I boken tar Davidji upp olika övningar och guidade meditationer. Du kommer att få en djupare förståelse för vad meditation är. Se boken som en handbok att återkomma till. Den är lättanvänd och jag återvänder ofta.

                                                                      

Ljus 

Av Sofia Sivertsdotter

                                                   Från boken: Strimmor av ljus

Mörker är ingenting annat än frånvaro av ljus. När ljus tänds, kan mörker inte existera och hat inte överleva. Varje människa är som ett brinnande ljus. Likt varje frö som blir till  blomma och varje puppa som blir till fjäril är varje människa en sol som är menad att fortsätta växa och lysa starkt.

Någon skiner i forskning, någon i politiken och någon som förskollärare. alla är vi kronblad på en och samma blomma. Vi kommer från samma ljuskälla med lika starkt skinande strålar, men med olika gåvor och uppgifter att ta oss an.

Låt oss idag välja det ljusa, expanderande och goda.Ge oss kraft att kliva in i ljuset där allt är möjligt att genomföra, vara och åstadkomma. Hjälp oss att se ljuset i oss själva lika tydligt som vi ser det i andra och ödmjukhet att ge bort det till så många som möjligt innan dagen blir till natt.

Recept    

GULDMJÖLK 

En värmande, antiinflammatorisk dryck. Perfekt för kuriga höst och vinterdagar

Värm i en kastrull 1 tsk gurkmeja, 1 tsk kanel, 1 tsk malen kardemumma, 1 tsk malen ingefära och 1/2 tsk kokosolja  med 2dl mandelmjölk. Häll upp i en mugg och tillsätt honung




Äpple/ingefärsdryck

Riv en bit ingefära i en mugg, tillsätt kanel, kardemumma och gurkmeja. Fyll halva muggen med äppeljuice och fyll resten med hett vatten


Dadelbollar

14 mjuka dadlar

60 g naturella valnötter

1 msk tahini

1 msk kokosolja

pepparkakskrydda

havssalt

Mixa allt tillsätt ev lite vatten. Rulla till bollar.

Rulla bollarna i sesamfrön

Rostad pumpa-och kokossoppa 4 pers

1 butternutpumpa eller hokkaidopumpa

1 burk kokosmjölk

2,5 dl kokande vatten

1 kvist färsk rosmarin, eller 1 tsk torkad

2 cm ingefära, skalad och riven

2 msk äppelcidervinäger

havssalt efter eget tycke och smak

svartpeppar

Chevreyoghurt

150 g mjuk chevreost (getost)

4 msk yoghurt

Tillagning:

Värm ugnen till 200°

Dela butternutpumpan med en vass kniv och ta bort kärnorna.

Lägg halvorna på en bakplåt med snittytan ner. Ugnsbaka i 35 minuter. Halvorna är klara när köttet är mjukt och skalet är bubbligt och gyllenbrunt.

Förbered chevreyoghurten genom att vispa samman ingredienserna i en skål.

Ta ur pumpan och låt svalna. Gröp ur köttet och lägg i en matberedare eller stark mixer tillsammans med de andra ingredienserna. Mixa under hög hastighet tills den är helt slät. Tillsätt mer vatten vid behov.

Värm upp igen och smaka av.

Recept hämtad från appen: Green Kitchen





Hallon och avokadomousse 2 pers

2 avokado

3 limefrukter

6 mjuka dadlar

150g frysta bär

1/2 tsk kardemumma

1 dl yoghurt

Gröp ur avokadoköttet och lägg i en mixer tillsammans med dadlarna och limen. Tillsätt vatten om nödvändigt.

Smaka av.

Fördela hälften av moussen i två burkar.

Tillsätt bär och kardemumma i den kvarvarande moussen i mixern och mixa tills den är slät.

Tillsätt först några skedar yoghurt i burkarna sen bärmoussen.

Använd baksidan av en sked för att blanda samman lagren lite.

Toppa med mörk choklad, mandlar och nötsmör


Sötpotatis och morotssoppa 4 pers

Olivolja eller kokosolja

1 lök

2 sötpotatisar

4 morötter

4 knippen färsk timjan eller 1 tsk malen

2,5 dl okokta röda linser

1 l vatten

havssalt, svartpeppar

Hetta upp oljan i en gryta, tillsätt lök, sötpotatis, morötter och timjan. Fräs i ca 1 minut under omrörning.

Tillsätt linserna, vatten, salt och peppar. Täck med lock och sjud i ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.

Mixa soppan med stavmixer och smaka av.

Servera soppan i skålar och toppa ev med yoghurt och pumpafrön.



Yogatårta ca 12 bitar

5 dl sötmandel blötlagda i 4 tim

5 dl dadlar om torkade blötlägg i 4 tim

2 msk kakao

1 tsk vanilj

5 dl cashewnötter blötlagda i 4 tim

2 bananer

2 tsk malen kardemumma

1 dl agavesirap

4 msk kokosolja

1 citron

5 dl hallon

1 krm havssalt

Färska bär till garnering

Klä bottnen av en springform med plastfilm.

Mixa den blötlagda mandeln,urkärnade dadlar, kakao, vanilj. Platta ut massan i formen.

Mixa cashewnötter, bananer, kardemumma, agavesirap, kokosolja, citronsaft, hallon, salt till en slät massa.

Häll massan ovanpå bottnen.

Plasta och frys in i minst 4 timmar

Toppa med bär vid servering

Recept hämtat från Yogamat 

Spenatsoppa med chermoula-bönor:

Olivolja

2 små purjolökar

2 vitlöksklyftor

1-2 msk färsk ingefära

2 msk färsk timjan

600 g potatis

1 l grönsaksbuljong

150 g spenat


Recept hämtade från appen: Green Kitchen

Jalapeno-chemoulabönor

1 msk kumminfrön

1 bunt persilja

saften från 1/2 citron

10-12 inlagd jalapeno

2 vitlöksklyftor

1 msk lönnsirap

4 msk olivolja

havssalt

200 g gröna brytbönor

Rosta kumminfröna i en stekpanna. Mixa resterande ingredienser förutom bönorna som kokas i lättsaltat vatten o delas. Häll sedan över den mixade dressingen över bönorna.

Chokladmousse

4 bananer

2 mogna avokado

4 msk nötsmör

4 msk kakao

1 msk kakaonibs

Bilder